Kamel

Kamel-plakat 16-9 EN small.jpg

KAMEL er fortellingen om søskenparet Torarin og hans familie som bor i Akkarfjord på Sørøya, omtrent så langt nord som det går an å komme i Norge. Da de ønsker seg en hest som de kan ri på, får de istedet to Mongolske kameler.  Men så er det slik at  kameler bare kan benyttes til ridning dersom de er trente for det. Derfor skal familien til Svalin og Torarin reise til Mongolia for å finne en profesjonell kameltrener som vil bli med tilbake til Akkarfjord for å trene kamalene deres. Dypt inne i Gobi-ørkenen blir de kjent med kameltreneren Adiya som takker ja til å komme til Norge og trene kamelene der. Men Torarin og familien er ikke helt forberedt på at han også vil benytte mongolske treningsmetoder.

Tittel: The Arctic Camels
Sjanger: Documentary
Versions: 75min, 3x25min, 52 min
Premierer: 2019
Regissør: Karl Emil Rikardsen
Foto: Viggo Knudsen og Karl Emil Rikardsen
Droner: Ben Moyle, Dan Jåma, Eirik Heim
Lydopptak: Jonas Jessen
Lyddesign: Rune Hansen, Aurora Filmlyd.
Klippere: Tell Aulin, Bodil Kjærhauge, Klaus Heinecke
Lyssetting: Kong Gulerod Film
Musikk: Ville Langfeldt og Jakop Janssøn
Tilrettelegging i Mongolia: Fixers Mongolia
Produsenter: Knut Skoglund, Karl Emil Rikardsen
Co-produsenter: Anna Björk, Maria Stevnbak Westergren.
Produksjonsselskaper: Relation04 Media, Pomor Film, Toolbox Film, Giraff Film.
Kinodistribusjon i Norway: Tour de Force
International Sales Agent: Autlook Filmsales, Austria.

Skjermbilde 2019-06-18 14.58.57.png
 

Bestemors Bank

 

Marit Mihle (80) bruker halve pensjonen sin til finansiering av kvinnebedrifter i Palestina.  Hun besøker jevnlig regionen og vil gjerne også dra til Gaza. Der er imidlertid grensa stengt. Men hun gir ikke opp, selv om helsa begynner å svikte.

I Bestemors Bank følger vi Marit Mihle og hennes mikrofinansiering gjennom nesten fire år. Ideen er at kvinner som ønsker å starte egen bedrift kan søke om et lite lån fra fondet som Marit har opprettet. Vilkårene er at lånet skal betales tilbake i løpet av et år. Da skal pengene stilles til rådighet for andre kvinner. Slik skal lånene resirkuleres igjen og igjen.

Vi er med til Israel og Vestbredden. Men det er Gaza som opptar Marit Mihle mest. Dit sender hun mest penger. Hun får svært gode rapporter fra de som forvalter pengene hennes der, men hun slipper ikke inn i regionen for å se med egne øyne hva som foregår. Men etter den Arabiske Våren og revolusjonen i Egypt skjer det noe. Hamas og Fatah begynner å snakke sammen. De nye makthaverne i Egypt letter på grenserestriksjonene.

I 2012, samme år som Marit Mihe fyller80 år, slipper hun inn i Gaza. Vi er med henne over grensa den 10 mars. Samme dag begynner Israel den mest intense bombingen av Gaza siden krigen i 2009.

Facebook


INFO

Genre: Dokumentar
Lengde: 59 min/45 min
Produksjons år: 2013
Nasjonalitet: Norsk
Språk: Norsk, Engelsk, Arabisk
Regi: Karl Emil Rikardsen
Foto: Frode Filmland, Håvard Jenssen. Karl Emil Rikardsen
Klipp: Erland Edenholm
Lyd etterarbeid: Rune Hansen og Gus Al Zabri
Produsenter: Karl Emil Rikardsen og Vidar Nordli-Mathisen.

Dokumentarfilmen SØSKEN TIL EVIG TID handler om søskenparet Magnar (73) og Oddny (70) som driver familiegården Kleiva i Sogn og Fjordane omtrent slik generasjoner før dem gjorde det. Det er som om tiden står stille, mens den løper i fra dem

Dette er en liten, tilsynelatende triviell men allikevel spesiell historie, om unike mennesker med et enestående forhold til livet og landskapet rundt seg.   Det handler om mennesker som lever slik mange nordmenn gjorde før oljerikdommen endret det meste: Tett på den fantastiske naturen de omgir seg med, men ganske fattige på gods og gull. Det er en film om de som har latt tiden gå langsomt, mens den raste av sted.

SØSKEN TIL EVIG TID er sett av 40.000 på kino Norge. Det er den mest sette norske kinodokumentaren på fem år. Den ble sett av 672.000 på TV2 andre juledag 2013. Dermed ble den årets mest sette dokumentar på kanalen og den tredje mest sette dokumentaren i kanalens historie. Etter flere reprisesendinger, alle med høg rating, er filmen sett av 1,9 millioner på TV2. Det er mer enn noen andre dokumentarfilmer på kanalen.

Linker:
Facebook
Søsken til evig tid Hjemmeside

INFO

Genre: Dokumentar
Lengde: 75 min/45 min
Produksjons år: 2013
Nasjonalitet: Norsk
Språk: Norsk (med norske undertekster).
Regi: Frode Filmland
Manus: Frode Filmland, Karl Emil Rikardsen
Klipp: Anders Teigen/Marius Smit
Lyd etterarbeid: Rune Hansen
Produsenter: Frode Filmland og Karl Emil Rikardsen


I februar 2009 låser to ansatte i naturparken Polar ZOO seg inn i hegnet der bjørnene sover under dyp snø. De stikker en mikrofon ned i hiet og hører de karakteristiske lydene av bjørnunger som dier.
Noen uker senere er de tilbake og henter ungene for å sosialisere dem sammen med mennesker. Det er to unger i hiet.  Den store overraskelsen er at den ene er albino, hvit som en isbjørn . De ansatte kaller henne "Salt". Broren får navnet "Pepper".
Fra nå av skal de vokse opp sammen med to av parkens ansatte. Dette er første gangen man prøver å sosialisere bjørner i Norge.
Polar ZOO ligger i Salangsdalen, omlag 20mil sør for Tromsø. I 2008 hadde parken stor suksess med å sosialisere et kull med ulvevalper.

Hensikten med sosialiseringen av rovdyr er å ta bort angsten for mennesker for på den måten å skape et bedre liv i naturparken.

Nominert til Gullruten for BESTE DOKUSÅPE 2012

Nominert til Gullruten for BESTE DOKUSÅPE 2012

INFO

Lengde: 8x25min
Språk: Norsk; Dansk, Engelsk
Regi: Karl Emil Rikardsen
Foto: Frode Fimland, Karl Emil Rikardsen
Klipp:Erland Edenholm
Lydetterarbeid:Egg & Bacon
Produsent:Vidar Nordli-Mathisen
Finansiering: NRK
Internasjonal Distributør:
DR International Sales, Danmark
Vist på TV i Norge, Frankrike, Belgia, Polen og Iran

Linker:
Facebook


Reindrift i kamp

Skjermbilde 2013-12-18 kl. 08.37.18.png

Genre: Dokumentar (52 min)
Produksjonsår: 2006
Nasjonalitet: Norsk
Språk: Norsk og samisk
Regi: Svein Andersen og Karl Emil Rikardsen
Produsent: Karl Emil Rikardsen
 

Reindrifta i Mauken-området i Indre Troms er truet av forsvarets planer om utvidelse og sammenslåing av to store militære øvingsfelt. I tillegg har grunneiere og turistnæringen store planer for det samme området. Oskal-familien som driver reindrift i dette området kjemper for at næringen som har vært familiens livform gjennom generasjoner, skal overleve.